Αθήνα

Η Αθήνα αποτελεί μία από πλέον ιστορικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, καθώς από τη νεολιθική εποχή έως σήμερα δεν έπαυσε ποτέ να κατοικείται. Στο μήκος της μακραίωνης, συναρπαστικής ιστορίας της, η κορύφωση ήρθε τον 5ο αιώνα π.Κ.Ε (Χρυσός Αιώνας του Περικλή), ενώ έως σήμερα η πόλη διατηρεί την πανανθρώπινη ακτινοβολία της, εξαιτίας των αξιών και του πολιτισμού που ανέδειξε κατά την αρχαιότητα. Η πολιτική σκέψη, το θέατρο, οι τέχνες, η φιλοσοφία, οι επιστήμες, η αρχιτεκτονική και τόσες εκφάνσεις της ανθρώπινης διανόησης έφτασαν στο απόγειό τους σε μια μοναδική, στην παγκόσμια ιστορία, χρονική συνθήκη. Η Αθήνα θεωρείται μήτρα του δυτικού πολιτισμού, ενώ απειράριθμες έννοιες που «γεννήθηκαν» εδώ εμπλούτισαν πολλές γλώσσες και ενέπνευσαν διαφορετικούς πολιτισμούς. Ανά τους αιώνες, η πόλη γνώρισε ποικίλους κατακτητές, που άφησαν τα ίχνη τους σε μνημεία με ξεχωριστή αίγλη και γοητεία, δημιουργώντας ένα σπάνιο ιστορικό παλίμψηστο. Το 1834 ανακηρύχτηκε πρωτεύουσα του νεότερου ελληνικού κράτους, με αφετηρία τον απόηχο του κλασικού παρελθόντος της και , αλλά στους δύο αιώνες που μεσολάβησαν εξελίχτηκε σε σύγχρονο μητροπολιτικό κέντρο. Επισκεπτόμενοι την Αθήνα, θα έρθετε σε επαφή με την ιστορία 6.000 ετών, με μνημεία και αριστουργήματα της τέχνης από την αρχαιότητα και τη μεσαιωνική εποχή έως και την αρχιτεκτονική κληρονομιά των 19ου και 20ου αιώνων. Το φυσικό τοπίο της ευρύτερης περιοχής, οι σύγχρονες υποδομές, και η ζωντάνια των κατοίκων της πόλης, την καθιστούν ιδανικό προορισμό city break.

Γύρω από την Ακρόπολη

Ο περίπατος σας μπορεί να ξεκινήσει από τον αρχαιολογικό χώρο του ναού του Ολυμπίου Διός (6ος αιώνας π.Κ.Ε), έναν από τους μεγαλύτερους ναούς της αρχαιότητας, μπροστά από τον οποίο μπορείτε να δείτε την Πύλη του Αδριανού (131 μ.Κ.Ε), που αποτελεί τη συμβολική είσοδο της πόλης. Από εκεί, περιηγηθείτε στην Διονυσίου Αρεοπαγήτου (στη νότια πλευρά της Ακρόπολης), όπου και θα βρείτε το αρχαίο θέατρο του Διονύσου (5ος αιώνας π.Κ.Ε), όπου  τέσσερις σημαντικοί αρχαίοι Έλληνες ποιητές, ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης και ο Αριστοφάνης, παρουσίασαν τα έργα τους για πρώτη φορά. Η  συνέχεια της διαδρομής θα σας οδηγήσει στην στοά του Ευμένους (2ος αιώνας π.Κ.Ε.), θα σας επιτρέψει να επισκεφτείτε τα ερείπια του Ασκληπιείου (5ος αιώνας π.Κ.Ε), καθώς και το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, μνημείο της ρωμαϊκής περιόδου στην νοτιοδυτική πλαγιά της Ακρόπολης που χτίστηκε το 161 μ.Κ.Ε., και ακόμα και στις μέρες μας φιλοξενεί σπουδαίες παραστάσεις στο πλαίσιο φεστιβάλ που διεξάγονται εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Από το σημείο αυτό μπορείτε να ξεκινήσετε την ανάβαση σας στον αρχαιολογικό χώρου που λειτουργεί στην Ακρόπολη, όπου διατηρούνται επισκέψιμα μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία της αρχιτεκτονικής, όπως ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, το Ερέχθειο και ο ναός της Αθηνάς ή Άπτερου Νίκης. Η μοναδική θέα θα σας μαγέψει, ενώ η επίσκεψη σας μπορεί να ολοκληρωθεί με μία βόλτα στο μουσείο της Ακρόπολης, που βρίσκεται 300 μέτρα μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, για να θαυμάσετε 4.000 ευρήματα που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές, ανεκτίμητης αρχαιολογικής σπουδαιότητας, τα οποία και είναι αντιπροσωπευτικά του σημαντικού ρόλου που διαδραμάτισε η πόλη και ως θρησκευτικό κέντρο.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη σας στο μουσείο, έχετε την επιλογή να επισκεφτείτε τον Άρειο Πάγο, το αρχαιότερο δικαστήριο του κόσμου και να χαλαρώσετε στον λόφο Φιλοπάππου, με τους πανέμορφους λιθόστρωτους δρόμους και το ομώνυμο ρωμαϊκό μνημείο. Πλησίον του Φιλοπάππου θα βρείτε την Πνύκα, το μέρος όπου οι αρχαίοι Αθηναίοι πολίτες συνήθιζαν να συναθροίζονται προκειμένου να ασκήσουν τα δημοκρατικά τους καθήκοντα. Συνεχίζοντας τον περίπατο σας κατά μήκος του πεζόδρομου θα βρεθείτε στην Αγορά, το εμπορικό, πολιτικό, και πολιτισμικό κέντρο της αρχαίας Αθήνας, μην παραλείψετε μία  επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, πριν συνεχίσετε την διαδρομή προς το νεκροταφείο του Κεραμεικού, που φιλοξενεί εντυπωσιακές επιτύμβιες στήλες, αγάλματα και γλυπτά.

Περιοχές γύρω από το ιστορικό κέντρο

Η γειτονιά της Πλάκας (στην ανατολική πλευρά της Ακρόπολης), που κατοικείται αδιάκοπα από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, αποτελεί την «καρδιά» του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Κάνοντας μια βόλτα μέσα στα στενά, δαιδαλώδη δρομάκια, ανάμεσα στα σπίτια και τις επαύλεις από την εποχή της Τουρκοκρατίας και της Νεοκλασικής περιόδου (19ος αιώνας), θα έχετε την αίσθηση ότι ταξιδεύετε πίσω στο χρόνο. Στην περιοχή, σημαντικοί χώροι που θα πρέπει να επισκεφτείτε είναι το μνημείο του Λυσικράτη, η Ρωμαϊκή αγορά, ο Πύργος των Αέρηδων (1ος αιώνας π.Κ.Ε.) και η Βιβλιοθήκη του Αδριανού (132 μ.Κ.Ε.), στην αυλή της οποίας ανεγέρθηκαν μια τρίκλιτη (7ος αιώνας) και μια μονόκλιτη βασιλική (1ος αιώνας) εκκλησίες, αληθινά αριστουργήματα Βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Εδώ θα δείτε και δείγματα από την αρχιτεκτονική της Οθωμανικής περιόδου όπως το Φετιχιέ τζαμί, το τζαμί Τζισταράκη, το Λουτρό των Αέρηδων, το Μουσουλμανικό Διδασκαλείο κ.α. Στην περιοχή της Πλάκας λειτουργούν σημαντικά μουσεία (Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής τέχνης, Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών οργάνων, Μουσείο Φρυσίρα κ. α), γραφικές ταβέρνες, καφέ, μπαρ καθώς και μαγαζιά με αναμνηστικά και ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα. Αφήνοντας την Πλάκα, φθάνουμε στο Μοναστηράκι, μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιοχές με άρωμα «παλιάς» Αθήνας, με στενά δρομάκια και την υπαίθρια αγορά, όπου μπορεί κανείς να βρει ό,τι επιθυμεί. Δίπλα στο Μοναστηράκι, βρίσκεται η περιοχή του Ψυρρή, μια γραφική, νεοκλασική αθηναϊκή γειτονιά, με έντονη νυχτερινή ζωή που αξίζει να βιώσετε κατά τη διαμονή σας.

Το κέντρο της πόλης

Η καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης, διαθέτει περισσότερα από 2.500 καταστήματα όλων των ειδών και αναπτύσσεται στους δρόμους και τα στενά που περιστοιχίζουν την οδό Ερμού. Το δυτικό σύνορο του εμπορικού κέντρου είναι η οδός Αθηνάς, με μια μεγάλη αγορά τροφίμων, το κτήριο του Δημαρχείου, τη Βαρβάκειο Αγορά και την πλατεία Κοτζιά. Στα όρια του ιστορικού κέντρου της πόλης μπορεί κανείς συναντήσει κι άλλες χαρακτηριστικές και ιδιαίτερα γραφικές συνοικίες όπως την περιοχή Μακρυγιάννη, τα Άνω Πετράλωνα και το Θησείο. Ακολουθήστε την οδό Κεραμεικού για να βρεθείτε στο Μεταξουργείο, ή το πλακόστρωτο κομμάτι της Ερμού που σας οδηγεί στο Γκαζι, την περιοχή που λειτουργούσε το παλιό εργοστάσιο φωταερίου της πόλης, στο κτήριο που σήμερα στεγάζει το πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων, γνωστό και ως «Τεχνόπολις».

Οι πλατείες του Συντάγματος και της Ομόνοιας αποτελούν τις κεντρικότερες πλατείες της πόλης. Συνδέονται μεταξύ τους με τις οδούς Πανεπιστήμιου και Σταδίου, όπου βρίσκονται μερικά από τα πιο όμορφα και επιβλητικά νεοκλασικά κτήρια ολόκληρης της Αθήνας. Στην πλατεία Συντάγματος δεσπόζει το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων και ακριβώς μπροστά το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Πλησίον της Βουλής, μπορείτε να εισέλθετε στον Εθνικό Κήπο, έκτασης 160 στρεμμάτων, στην νότια πλευρά του οποίου βρίσκεται το Ζάππειο Μέγαρο. Πέριξ του Κήπου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν το Προεδρικού Μεγάρου και λίγο πιο κάτω το Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο), όπου πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της νεότερης ιστορίας. Από εκεί, διασχίζοντας τη περιοχή του Μετς, ο δρόμος οδηγεί στο Ά Νεκροταφείο Αθηνών, το παλιότερο νεκροταφείο της Αθήνας, που αποτελεί ουσιαστικά μια υπαίθρια γλυπτοθήκη, καθώς διαθέτει πλούτο από υπέροχα επιτύμβια γλυπτά, φιλοτεχνημένα από τους σημαντικότερους γλύπτες του 19ου και 20ου αιώνα. Κατηφορίζοντας την οδό Πανεπιστημίου θα βρεθείτε μπροστά στην νεοκλασική «τριλογία της Αθήνας» (Εθνική Βιβλιοθήκη, Πανεπιστήμιο, Ακαδημία Αθηνών), τρία επιβλητικά νεοκλασικά μέγαρα που κατασκευάστηκαν τον 19ο αιώνα, πριν ο βηματισμός σας σας οδηγήσει στην πλατεία της Ομόνοιας, η οποία και πρόσφατα ανακαινίστηκε.

Από την Ομόνοια στρίψτε στην οδό Πατησίων, έναν πολυσύχναστο δρόμο κατά μήκος του οποίου μπορείτε να συναντήσετε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου φιλοξενούνται σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα από τη Νεολιθική εποχή μέχρι τη Ρωμαϊκή Περίοδο. Κοντά στο Μουσείο, βρίσκεται η περιοχή των Εξαρχείων, μια γοητευτική και ιδιαίτερα ζωντανή γειτονιά, δημοφιλές στέκι και σημείο συνάντησης αλλά και τόπος κατοικίας πολλών φοιτητών και καλλιτεχνών. Από τα Εξάρχεια, διασχίζοντας τη συνοικία της Νεάπολης, μπορεί κανείς να ανέβει στον κατάφυτο λόφο του Λυκαβηττού. Από την κορυφή του λόφου μπορείτε να θαυμάστε την εκπληκτική θέα της πόλης, μέχρι τη θάλασσα. Κατηφορίστε προς την συνοικία του Κολωνακίου, όπου λειτουργούν σημαντικά μουσεία όπως το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο Μπενάκη, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Πολεμικό Μουσείο, και η Εθνική Πινακοθήκη.

Τα προάστια

Οι συνορεύοντες με τον δήμο Αθήνας, δήμοι προσφέρουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από την σύγχρονη καθημερινότητα των κατοίκων. Στα νότια προάστια, που εκτείνονται κατά μήκος του Σαρωνικού κόλπου από τον δήμο Πειραιά έως και τον δήμο Βουλιαγμένης, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στο παραλιακό μέτωπο και να επισκεφτείτε αθλητικές εγκαταστάσεις, οργανωμένες αλλά και με ελεύθερη πρόσβαση παραλίες, εμπορικά κέντρα και χώρους ψυχαγωγίας. Ο δήμος Πειραιά φιλοξενεί το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας, ενώ η διαδρομή κατά μήκος του παραλιακού μετώπου θα σας οδηγήσει στο ναό του Ποσειδώνα (5ος αιώνας π.Κ.Ε.) στο ακρωτήριο του Σουνίου (58 χιλιόμετρα νότια). Στα ανατολικά αξίζει να επισκεφτείτε τη μονή της Καισαριανής (5 χιλιόμετρα ανατολικά) που κτίστηκε τον 11ο αιώνα. Στον δήμο Μαραθώνα, πλησίον της Αθήνας (βορειοανατολικό μέτωπο) αξίζει να επισκεφτείτε τον Τύμβο του Μαραθώνα αλλά και μέρος όπου πραγματοποιήθηκε η περίφημη μάχη το 490 π.Κ.Ε. Περίπου 23 χιλιόμετρα δυτικά, βρίσκεται ο δήμος Ελευσίνας, με αρχαιολογικούς χώρους ιδιαίτερης σημασίας και στα βόρεια θα βρεθείτε στον δήμο Αμαρουσίου, όπου λειτουργούν οι εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Κέντρου της Αθήνας, που φιλοξένησε πολλά από τα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, καθώς και τις τελετές έναρξης και λήξης. Βορειότερα, βρίσκεται ο δήμος Κηφισιάς, το πιο κομψό ίσως προάστιο της Αθήνας, με όμορφες βίλες και εντυπωσιακές επαύλεις του 19ου αιώνα. Το υπέροχο φυσικό τοπίο συμπληρώνουν οι ορεινή όγκοι της Πάρνηθας, της Πεντέλης και του Υμηττού, που αποτελούν ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της πεζοπορίας.

Με πληροφορίες από τη διεύθυνση: www.visitgreece.gr

Τρίστρατο – Η επιστροφή της θεάς

Η Ιράλια η μόνη απόγονος του αίματος των Πραντ Έσερα ζει στην Αθήνα, πριν λίγες μέρες παρέλαβε ένα πακέτο από τον Νασίμ μαζί με την προειδοποίηση ότι η ζωή της κινδυνεύει. Βοηθοί στο πλευρό της θα είναι ο γόνος του Οίκου των Ακάρι, Σέραφ και ο γόνος του Οίκου των Ελ Έαζαρ, Αλ’ Λούρο. Ποιο μυστικό ενώνει τις ζωές των τριών και πως η αποκάλυψη του μπορεί να ξεκινήσει έναν παγκόσμιο πόλεμο; Ανακάλυψε τους ήρωες και ζήσε μαζί τους μια περιπέτεια γεμάτη μυστήριο, δράση και πολλές ανατροπές…