Το σεμινάριο που μας έφερε κοντά! – 6/07/2018

Ολοκληρώθηκε η πρώτη μας εβδομάδα στο σεμινάριο Κιναισθητικής Νοημοσύνης, το οποίο σε αυτή την φάση αφορά στην εκτέλεση κύκλου πρακτικών της Γιόγκα, τις οποίες σχεδίασε και λειτούργησε ο πιστοποιημένος εκπαιδευτής Hatha and Raja Yoga (500H) της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Yoga (USA) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας (INDIAN), Γεώργιος Νάστος με την υποστήριξη της πιστοποιημένης εκπαιδεύτριας Hatha Yoga (200H) της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Yoga (USA) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας (INDIAN), Σοφίας Κουτελίδα ως βοηθού εκπαίδευσης. Το περιεχόμενο του έργου, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, αποτελεί καινοτομία σε ότι αφορά στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση του, και μπορεί να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού για εταιρείες και φορείς. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Creators of Cosmos θα παρέχει σειρά ενημερωτικών δελτίων που παρουσιάζουν αναλυτικά τη δομή, το περιεχόμενο και τη στόχευση των εκπαιδευτικών ενοτήτων. Στο παρών ενημερωτικό δελτίο παρουσιάζονται οι πρώτη και η δεύτερη πρακτικές.

1η Πρακτική

Η πρώτη πρακτική ήταν αφιερωμένη στην εγκαθίδρυση της επίγνωσης στην αναπνοή και στη σωστή στάση σώματος. Απώτερος σκοπός ήταν κατανόηση της σημασίας του συγχρονισμού κίνησης και αναπνοής. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία του Διαλογισμού, την σημασία της σωστής ευθυγράμμισης του σώματος, να εξοικειωθούν με βασικές στάσεις της πρακτικής Hatha Yoga, και να βιώσουν την εμπειρία μιας τεχνικής βαθιάς χαλάρωσης (Nidra Yoga). Μετά την πρακτική πραγματοποιήθηκε κύκλος ανατροφοδότησης με τους συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την εμπειρία τους.

Οι εκπαιδευτές βοήθησαν ώστε να δημιουργήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους τους ασκούμενος, δίνοντας τους την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα όρια τους και να αντιληφθούν πτυχές του εαυτού τους. Με αυτό το τρόπο κατάφεραν οι ασκούμενοι να αντιληφθούν τη σημασία της συνειδητής λειτουργίας του σώματος, η οποία και βοηθάει να αποκτήσει το άτομο επίγνωση της δράσης και να βελτιώσει το συγχρονισμό κίνησης και αναπνοής. Επιπλέον η αρμονική λειτουργία του σώματος είχε ως αποτέλεσμα την έντονη συναισθηματική αλληλεπίδραση μεταξύ των συμμετεχόντων.

2η Πρακτική

Η δεύτερη πρακτική ήταν αφιερωμένη στις όρθιες άσανας (στάσεις) και πιο συγκεκριμένα τους Χαιρετισμούς του Ήλιου και της Σελήνης. Έμφαση δόθηκε στην κατάκτηση της Πλήρους Αναπνοής στη γιόγκα. Η δεύτερη πρακτική επιδίωκε την ενδυνάμωση του κορμού και των ποδιών, την ευλυγισία της σπονδυλικής στήλης, και ολοκληρώθηκε με ασκήσεις αποσυμπίεσης και τεχνικές της βαθιάς χαλάρωσης. Μετά την πρακτική πραγματοποιήθηκε κύκλος ανατροφοδότησης με τους συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την εμπειρία τους.

Οι ασκούμενοι επέδειξαν πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας πριν καν την έναρξη της πρακτικής. Διαπιστώθηκε ένα ακόμα πιο ζεστό και οικείο περιβάλλον σε σύγκριση με την πρώτη τους συνάντηση. Η πρακτική ήταν απαιτητικότερη σωματικά, καθώς στόχος ήταν ο συγχρονισμός κίνησης και αναπνοής, ωστόσο ολοκληρώθηκε με άνεση από όλους τους ασκούμενους.

Οι ασκούμενοι είχαν την ευκαιρία να ενδυναμώσουν τους μηρούς (κυρίως τετρακέφαλους, γαστροκνήμιους) και να δουλέψουν τις αρθρώσεις του ισχίου. Οι όρθιες στάσεις βοήθησαν στην ενδυνάμωση της πλάτης, και αρκετοί ασκούμενοι αντιλήφθηκαν τη σημασία του δυνατού στητού κορμού στις άσανας (στάσεις). Οι εκπαιδευτές βοήθησαν τους ασκούμενους να εξερευνήσουν πτυχές του εαυτού τους, να αντιληφθούν τη σημασία της σωστής ευθυγράμμιση του σώματος, διαμέσου της αναλυτικής περιγραφής και οδηγιών για την κάθε άσανα (στάση) ξεχωριστά όσον αφορά στην πρακτική των Χαιρετισμών. Έμφαση επίσης δόθηκε στη σωματική και ψυχοδυναμική επίδραση που επιφέρει η πρακτική των συγκεκριμένων άσανας (στάσεων).

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κο Ανδρέα Προβελλέγγιο, ιδιοκτήτη του Yoga and Budo (Arts and Evolution) Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 1, για τη χορηγία του εξοπλισμού. Ο κος Προβελέγγιος είναι ένας από τους πρώτους υποστηρικτές της προσπάθειάς μας. Παρακαλώ αφιερώστε λίγο χρόνο για να επισκεφθείτε το Yoga and Budo (Arts and Evolution) στον ακόλουθο σύνδεσμο: www.yogabudo.com

Το σεμινάριο διεξάγετε στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης, το νέο σπίτι της «Creators of Cosmos», καθώς το Impact Hub, ως διαχειριστική αρχή, μας επέλεξε να φιλοξενηθούμε στο κτήριο, καθώς θεώρησαν πως η πρόταση μας πληρούσε τα απαιτούμενα κριτήρια. Δηλαδή το πρόσωπο/περιβάλλον να βρίσκεται στο επίκεντρο της επιχειρηματικής προσπάθειας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ένα σχέδιο αειφόρου ανάπτυξης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *