Κιναισθητική νοημοσύνη και σωματική λειτουργία, ω ναι συνδυάζονται άψογα! – 13/07/2018

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη μας εβδομάδα στο σεμινάριο Κιναισθητικής Νοημοσύνης, το οποίο σε αυτή την φάση αφορά στην εκτέλεση κύκλου πρακτικών της Γιόγκα, τις οποίες σχεδίασε και λειτούργησε ο πιστοποιημένος εκπαιδευτής Hatha and Raja Yoga (500H) της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Yoga (USA) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας (INDIAN), Γεώργιος Νάστος με την υποστήριξη της πιστοποιημένης εκπαιδεύτριας Hatha Yoga (200H) της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Yoga (USA) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας (INDIAN), Σοφίας Κουτελίδα ως βοηθού εκπαίδευσης. Το περιεχόμενο του έργου, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, αποτελεί καινοτομία σε ότι αφορά στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση του, και μπορεί να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού για εταιρείες και φορείς. Προς την κατεύθυνση αυτή η Creators of Cosmos θα παρέχει σειρά ενημερωτικών δελτίων που παρουσιάζουν αναλυτικά τη δομή, το περιεχόμενο και τη στόχευση των εκπαιδευτικών ενοτήτων. Στο παρών ενημερωτικό δελτίο παρουσιάζονται οι τρίτη, τέταρτη και πέμπτη πρακτικές.

3η Πρακτική

Η τρίτη πρακτική ήταν αφιερωμένη στην ενεργοποίηση και ενδυνάμωση του πεπτικού/κοιλιακού συστήματος, στην επίγνωση της αναπνοής και στον συγχρονισμό κίνησης και αναπνοής. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής οι ασκούμενοι γνώρισαν την Αναπνοή Καπαλαμπάτι ή αλλιώς την Αναπνοή της Φωτιάς. Σε ενεργειακό/ψυχοδυναμικό επίπεδο οι ασκούμενοι είχαν την ευκαιρία να ενεργοποιήσουν το 3ο ενεργειακό κέντρο του σώματος το Μανιπούρα τσάκρα, ώστε να συνδεθούν με αρετές και κομμάτια της προσωπικότητας τους, όπως Δύναμη, Εμπιστοσύνη στον Εαυτό, Αυτοκυριαρχία, Θέληση. Μετά την πρακτική πραγματοποιήθηκε κύκλος ανατροφοδότησης με τους συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την εμπειρία τους.

Η πρακτική αφορούσε στην ενδυνάμωση του σώματος, μέσω της ενεργοποίησης του κέντρου δύναμης (Manipura chakra / ηλιακό πλέγμα), την ενδυνάμωση ορθού / πλαγίου κοιλιακού, μείζον / ελάσσον θωρακικού, ενδυνάμωση της βάσης της σπονδυλικής στήλης και ολόκληρου του κορμού. Πέραν της πρακτικής των Χαιρετισμών στον Ήλιο, οι ασκούμενοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν ροή (Vinyasa) στο συγχρονισμό μεταξύ κίνησης και αναπνοής.

4η Πρακτική

H τέταρτη πρακτική ήταν αφιερωμένη τόσο στις ισορροπίες βραχιόνων όσο και στις στάσεις ισορροπίας. Σε ψυχοδυναμικό επίπεδο, αυτές οι στάσεις συνδέονται με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, οπότε με την εξάσκηση των ισορροπιών βραχιόνων, οι ασκούμενοι αυξάνουν την αυτοεκτίμησή τους. Ο κύριος στόχος αυτής της κατηγορίας άσανα είναι να ισορροπήσει το δεξί και το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό συστήματα. Μετά την πρακτική πραγματοποιήθηκε κύκλος ανατροφοδότησης με τους συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την εμπειρία τους.

Σε αυτήν την πρακτική οι εκπαιδευτές επέτρεψαν στους συμμετέχοντες, με ελάχιστη καθοδήγηση (προσφέροντας υποστήριξη όταν ήταν απαραίτητο), να βιώσουν και να εξερευνήσουν τα φυσικά και διανοητικά όρια τους. Με αυτόν τον τρόπο, οι ασκούμενοι κατάφεραν να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της συνειδητής λειτουργίας του σώματος. Η πρακτική αφιερώθηκε στην απόκτηση σταθερότητας και δύναμης, στην ενίσχυση και την εναρμόνιση τόσο του μυϊκού όσο και του νευρικού συστήματος, αναπτύσσοντας τη συγκέντρωση και την ισορροπία σε συναισθηματικό, διανοητικό και σωματικό επίπεδο. Ως αποτέλεσμα, οι ασκούμενοι είχαν την ευκαιρία να ενισχύσουν ξεχωριστά την αριστερή και τη δεξιά πλευρά του σώματος τους, καθώς και το νευρικό τους σύστημα. Η πρακτική της αναπνοής ήταν επίσης παρούσα, αυτή τη φορά με έμφαση στις τέσσερις πράξεις της αναπνοής της Γιόγκα (εισπνοή-κράτημα-εκπνοή-ακινησία), καθώς και στη μέτρηση του χρόνου εισπνοής και εκπνοής τους.

5η Πρακτική

Η πέμπτη πρακτική επικεντρώθηκε κυρίως στην κατηγορία των ανεστραμμένων άσανας (στάσεις). Η πρακτική επικεντρώθηκε περισσότερο στην αντίληψη της ενέργειας παρά στα φυσικά αποτελέσματα, καθώς οι περισσότερες από αυτές τις στάσεις λειτουργούν σε ψυχοδυναμικό επίπεδο. Οι ανεστραμμένες άσανας, αν και απαιτητικές, είναι κατάλληλες για σχεδόν όλους, δεδομένης της σωστής προσαρμογής, καθιστώντας τις προσιτές σε πολλούς ασκούμενους. Είναι γεγονός ότι οι ανεστραμμένες άσανας ηρεμούν το μυαλό, βοηθούν τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα και ενισχύουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Οι ασκούμενοι εξοικειώθηκαν με τα επτά κύρια ενεργειακά κέντρα (τσάκρα) του σώματος. Μετά την πρακτική, πραγματοποιήθηκε κύκλος ανατροφοδότησης με τους συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την εμπειρία τους.

Η πρακτική ήταν αφιερωμένη στη δημιουργία στενότερης επαφής με τον εαυτό και το σώμα, για την επίτευξη της ηρεμίας του νου και τη χαλάρωση της διαδικασίας σκέψης. Ο σκοπός της πρακτικής ήταν να βελτιώσει τις ικανότητες παρατήρησης, αφιέρωσης και συγκέντρωσης και να επιτύχει μια ελεύθερη ροή ενέργειας μέσω του σώματος, προκειμένου να βελτιωθεί η αιμάτωση του εγκεφάλου, για ψυχική αναζωογόνηση.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κο Ανδρέα Προβελλέγγιο, ιδιοκτήτη του Yoga and Budo (Arts and Evolution) Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 1, για τη χορηγία του εξοπλισμού. Ο κος Προβελέγγιος είναι ένας από τους πρώτου υποστηρικτές της προσπάθειά μας. Παρακαλώ αφιερώστε λίγο χρόνο για να επισκεφθείτε το Yoga and Budo (Arts and Evolution) στον ακόλουθο σύνδεσμο: www.yogabudo.com

Το σεμινάριο διεξάγετε στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης, το νέο σπίτι της Creators of Cosmos, καθώς το Impact Hub, ως διαχειριστική αρχή μας επέλεξε να φιλοξενηθούμε στο κτήριο, καθώς θεώρησαν πως η πρόταση μας πληρούσε τα απαιτούμενα κριτήρια. Δηλαδή το πρόσωπο/περιβάλλον να βρίσκεται στο επίκεντρο της επιχειρηματικής προσπάθειας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ένα σχέδιο αειφόρου ανάπτυξης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *