Ολοκλήρωση σεμιναρίου και εργαστηρίου Κιναισθητικής Νοημοσύνης. Οι μαρτυρίες των συμμετεχόντων μας δικαιώνουν για την επιλογή μας! – 23/07/2018

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου «Κιναισθητική Νοημοσύνη και βελτίωση της εμπειρίας παικτών L.A.R.P.», επιλέξαμε να μην μιλήσουμε εμείς για τον εαυτό μας αλλά να αφήσουμε τους συμμετέχοντες να ξεδιπλώσουν την εμπειρία τους μέσα από μια σειρά σχολίων τους αναφορικά με το περιεχόμενο και την αποτελεσματικότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Από τους εκπαιδευτές:

Γ.Ν.: Η συμμετοχή της συνεκπαιδεύτριας μου είχε ως αποτέλεσμα να νοιώθω πιο σίγουρος για την εμπλοκή στη διαδικασία. Κατά τη διάρκεια των πρακτικών αισθάνθηκα την αποδοχή και την εμπιστοσύνη της ομάδας στα πρόσωπα μας. Διαπίστωσα ξεκάθαρα ότι ως ομάδα μπορούν να καταφέρουν πολλά καθώς οι ασκούμενοι έδειξαν επιμονή, αντοχή και αποδοχή τόσο προς εμάς όσο και προς τα σώματα τους. Τους ένοιωσα δεκτικούς και ανοιχτούς ενεργειακά, συναισθηματικά και σωματικά.  Παρά τις διαφορές τους (σωματικά, ηλικιακά, ιδιοσυγκρασίες) βίωσα μια όμορφη ένωση. Το γεγονός ότι συνδυάσαμε πρωινές και απογευματινές πρακτικές, μας βοήθησε να καταγράψουμε διαφορετικά αποτελέσματα σε σχέση με τη δυναμική και την αποτελεσματικότητα των πρακτικών. Μου άρεσε πολύ που ακόμα και η Σοφία δεν χρειάστηκε να κάνει παρά ελάχιστες προσαρμογές στους/στις ασκούμενους/ες μετά την έκτη πρακτική, με αποτέλεσμα να απολαύσει και αυτή την εμπειρία ως ασκούμενη και έτσι να συνδεθεί ακόμα περισσότερο με την ομάδα.

Σ.Κ.: Η επιλογή μου ως βοηθού εκπαιδεύτριας μου επέτρεψε να λειτουργήσω υπό καθοδήγηση στην πρώτη μου προσπάθεια να λειτουργήσω ένα σεμινάριο και εξαρχής διαπίστωσα κλίμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο μου από όλους. Η ενέργεια του συναδέλφου μου είναι για μένα όχι απλά θετική αλλά σχεδόν μαγική, καταφέρνοντας να μεταφέρει σε σωματικό επίπεδο την πνευματική του αλήθεια. Θεωρώ ότι η επιλογή του συγκεκριμένου συστήματος γιόγκα επέτρεψε στους συμμετέχοντες να αναγνωρίσουν βελτιώσεις τόσο σε φυσικό όσο και σε νοητικό επίπεδο. Η σύνδεση αναπνοής και σκέψης λειτούργησε ώστε στην καθημερινότητα τους να απελευθερώσουν συναισθηματικές εντάσεις και να διαχειριστούν με όφελος το συναισθηματικό τους φορτίο. Ο κος Νάστος προσφέρει πολλά στις πρακτικές του, και δουλεύει ψυχοδυναμικά κομμάτια του εαυτού που όλοι μας θέλουμε να βελτιώσουμε σε κάποιο βαθμό ή να παρατηρήσουμε.

Μ.Χ.: Για εμένα η επιλογή να συστήσω το συγκεκριμένο εργαλείο ως μέσο υποδοχής στο επαγγελματικό περιβάλλον της εταιρείας με δικαιώνει εκ του αποτελέσματος. Έχω την αίσθηση πως ότι και να γίνει στο μέλλον, μέσα στην αίθουσα αλλά και κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου που ακολούθησε, οι συμμετέχοντες/ες ένοιωσαν πραγματικά το αίσθημα ότι ανήκουν σε μία ομάδα, αν όχι οικογένεια, και πως το μέλλον τους διαγράφεται ενδιαφέρον αν μη τι άλλο σε ότι και αν επιλέξουν να κάνουν. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσοι/ες ασχολούνται με τα Παιχνίδια Ρόλων Φυσικής Κλίμακας θα ευνοηθούν αν επιλέξουν να συνδυάσουν την αγάπη τους για το παιχνίδι με ένα ασκησιολόγιο που θα τους επιτρέπει παράλληλα με την σωματική ανάπτυξη να επιτυγχάνουν και πνευματική και νοητική διαύγεια. Είμαστε έτοιμοι να επαναλάβουμε το εγχείρημα και νομίζω ότι όπως και σε αυτή την πρώτη προσπάθεια έτσι και στο μέλλον θα δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης στο τι σημαίνει ολιστική υποστήριξη του απασχολούμενου στο περιβάλλον απασχόλησης. Δεν έχει σημασία μόνο το κέρδος, σημασία έχει να νοιώθουν όλοι ότι μαζί επιτυγχάνουν εκεί που ο κάθε ένας και η κάθε μία ξεχωριστά πιστεύουν ότι δεν θα καταφέρουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν.

Από τους εκπαιδευόμενους:

Α.Α.: Η πρακτική ακολουθία μου επέτρεψε άμεσα να συνδυάσω το περιεχόμενο της εκπαίδευσης με αυτό των L.A.R.P. κυρίως σε ότι αφορά στις στάσεις του σώματος.

Φ.Σ.: Η υποδοχή στην ομάδα λειτούργησε ιδιαίτερα θετικά στη ψυχολογία μου. Υπήρξαν στιγμές που ένοιωσα έναν αναιτιολόγητο εσωτερικό εκνευρισμό, για να κατανοήσω αργότερα ότι αυτό σχετίζονταν και με την εμπειρία της βιντεοσκόπησης, ενός εκ των μαθημάτων.

Ν.Μ.: Βίωσα εμπειρία αλλαγής της δονητικής συχνότητας μου και αυτό με έκανε να νοιώσω ευκολότερα μέλος της ομάδας. Νομίζω ότι θα ψάξω παραπάνω την πιθανή διασύνδεση κιναισθητικής και μουσικής νοημοσύνης μέσω της πρακτικής Hatha Yoga.

Ο.Δ.: Νομίζω ότι κατάφερα να συνδέσω την εμπειρία των στάσεων των πρακτικών με τη βιωματική εμπειρία μου από παιχνίδια L.A.R.P. και τη συνοχή της σωστής σωματικής τοποθέτησης στο πλαίσιο των δύο εμπειριών.

Γ.Κ.: Πραγματικά η Γιόγκα για μένα είναι κάτι πρωτόγνωρο αλλά η εμπειρία που είχα με κάνει να θέλω να ακολουθήσω το μονοπάτι της εκμάθησης με μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Υπήρξαν ασκήσεις που μου έλειψαν κατά την περίοδο εκμάθησης.

Χ.Γ.: Οι πρακτικές με βοήθησαν να αντιληφθώ πιο εύκολα τις αναγκαίες προσαρμογές που είναι απαραίτητες όταν λειτουργείς ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ασκήσεων. Οι εκπαιδευτές ήταν ιδιαίτερα συνεργάσιμοι και υποστηρικτικοί ώστε να με βοηθήσουν να εκτελέσω το περιεχόμενο χωρίς δυσκολία. Υπήρχαν δυσκολίες αλλά τα κατάφερα και χαίρομαι για αυτό.

Φ.Κ.: Μου άρεσε το στάδιο της βαθιάς χαλάρωσης, με βοήθησε να αποσυμπιέσω την ένταση που ένοιωθα στο σώμα μου κατά τη διάρκεια των πρακτικών. Πιστεύω ότι ήταν το αγαπημένο μου στάδιο.

Θα θέλαμε για μία ακόμα φορά να ευχαριστήσουμε όλους τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου και του σεμιναρίου, να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον πιστοποιημένο Hatha and Raja Yoga Εκπαιδευτή (500H Yoga Alliance International USA, INDIAN), Γεώργιο Νάστο και την πιστοποιημένη Hatha Yoga Εκπαιδεύτρια (200H Yoga Alliance USA and Yoga Alliance International Indian) Σοφία Κουτελίδα για τη σχεδίαση και την εκτέλεση των πρακτικών. Τον Σύμβουλο Ανάπτυξης Δεξιοτήτων Μάριο Χατζηδαμιανό, καθώς και τον Διαχειριστή Έργων Πολιτισμού Λάζαρο Νταμάνη για τη σχεδίαση των ερωτηματολογίων και των δεικτών αποτελεσματικότητας του έργου. Τον κινηματογραφιστή και φωτογράφο Βαγγέλης Γαβριηλίδη, για τις εξαιρετικές λήψεις που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια του έργου.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα θέλαμε να αφιερώσουμε στον Κο Ανδρέα Προβελλέγγιο, ιδιοκτήτη του Yoga and Budo (Arts and Evolution) Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 1, για τη χορηγία του εξοπλισμού: www.yogabudo.com

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Impact Hub, για τη φιλοξενία του σεμιναρίου στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης, το νέο σπίτι της «Creators of Cosmos S.M.P.C.», καθώς το Impact Hub, ως διαχειριστική αρχή μας διάλεξε να φιλοξενηθούμε στο κτήριο, καθώς θεώρησαν πως η πρόταση μας πληρούσε τα απαιτούμενα κριτήρια. Δηλαδή ο άνθρωπος και το περιβάλλον να βρίσκονται στο επίκεντρο, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ένα σχέδιο αειφόρου ανάπτυξης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *