Κιναισθητική νοημοσύνη και πνευματική λειτουργία, ο συνδυασμός κάνει θαύματα! – 17/07/2018

Ολοκληρώθηκε η τρίτη μας εβδομάδα στο σεμινάριο Κιναισθητικής Νοημοσύνης, το οποίο σε αυτή την φάση αφορά στην εκτέλεση κύκλου πρακτικών της Γιόγκα, τις οποίες σχεδίασε και λειτούργησε ο πιστοποιημένος εκπαιδευτής Hatha and Raja Yoga (500H) της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Yoga (USA) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας (INDIAN), Γεώργιος Νάστος με την υποστήριξη της πιστοποιημένης εκπαιδεύτριας Hatha Yoga (200H) της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Yoga (USA) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας (INDIAN), Σοφίας Κουτελίδα ως βοηθού εκπαίδευσης. Το περιεχόμενο του έργου, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, αποτελεί καινοτομία σε ότι αφορά στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση του, και μπορεί να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού για εταιρείες και φορείς. Στο παρόν ενημερωτικό δελτίο παρουσιάζονται οι έκτη, έβδομη και όγδοη πρακτικές. H όγδοη πρακτική ήταν και η τελευταία αυτού του κύκλου εκπαίδευσης, πριν την εκτέλεση του εργαστηρίου της Κιναισθητικής Νοημοσύνης που θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Ιουλίου 2018.

6η Πρακτική

Η έκτη πρακτική επικεντρώθηκε στις Οπίσθιες και Πρόσθιες κάμψεις κορμού. Σε ψυχοδυναμικό επίπεδο, οι οπίσθιες κάμψεις κορμού προσφέρουν στους ασκούμενους την ευκαιρία να αγκαλιάσουν τη ζωή, να υιοθετήσουν νοοτροπία «εδώ – τώρα», να εμβαθύνουν και να αυξήσουν την ικανότητα αναπνοής και να ενισχύουν την αυτοεκτίμησή τους. Αντίθετα, οι κάμψεις προς τα εμπρός ενθαρρύνουν τον αναστοχασμό, την ενδοσκόπηση, ηρεμούν το μυαλό, χαλαρώνουν ολόκληρο το σώμα, απελευθερώνουν τυχόν σωματικές εντάσεις. Μετά την πρακτική, πραγματοποιήθηκε κύκλος ανατροφοδότησης με τους συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την εμπειρία τους.

Οι ασκούμενοι είχαν την ευκαιρία να εστιάσουν περισσότερο και να εμβαθύνουν σε κάθε άσανα (στάση) ξεχωριστά, επαναλαμβάνοντας τις περισσότερες άσανας (στάσεις) που χρησιμοποιήθηκαν σε καθεμία από τις προηγούμενες πρακτικές. Οι ασκούμενοι είχαν επίσης την ευκαιρία να βιώσουν δυναμικές άσανας (στάσεις) μέσω των οπίσθιων κάμψεων, για να ενεργοποιήσουν το 4ο  ενεργειακό κέντρο το Anakhat Chakra, το Heart Chakra, τους μύες της πλάτης, τους μύες της σπονδυλικής στήλης, τους κοιλιακούς μύες, και να βελτιώσουν την κυκλοφορίας του αίματος. Επιπλέον, οι πρόσθιες κάμψεις προσέφεραν ένα εξαιρετικό μασάζ στα ενδοκοιλιακά όργανα, ειδικά στο ήπαρ, τα νεφρά, το πάγκρεας, την κοιλιά και τα έντερα.

7η Πρακτική

Η έβδομη πρακτική επικεντρώθηκε στις στροφές κορμού σε ύπτια θέση, καθώς και στις τεχνικές ψυχικής χαλάρωσης και βαθιάς χαλάρωσης, χρησιμοποιώντας την αναπνοή (Pranayama) και τη Nidra Yoga. Έμφαση δόθηκε στην ενεργοποίηση του πρώτου ενεργειακού κέντρου του σώματος, του Mulandhara τσάκρα, καθώς αυτό είναι συνδεδεμένο με τις περισσότερες στροφές κορμού σε ύπτια θέση, ακριβώς επειδή έχουν αντίκτυπο στη συνολική υγεία και ζωτικότητα. Οι σπονδυλικές στροφές κάνουν το νωτιαίο μυελό πιο εύκαμπτο, «νεότερο» και υγιέστερο, και επίσης αποτοξινώνουν το σώμα. Μετά την πρακτική, πραγματοποιήθηκε κύκλος ανατροφοδότησης με τους συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την εμπειρία τους.

8η Πρακτική

Η όγδοη πρακτική, η τελευταία, ήταν ουσιαστικά ένα πλήρες μάθημα Hatha Yoga / Hatha Flow. Ήταν ένας συνδυασμός των προηγούμενων επτά πρακτικών σε μία. Στο ψυχοδυναμικό επίπεδο, οι ασκούμενοι είχαν την ευκαιρία να βιώσουν δύο (2) Χαιρετισμούς στον Ήλιο και δύο (2) Χαιρετισμούς στη Σελήνη. Η δόνηση χρησιμοποιήθηκε επίσης για πρώτη φορά στην πρακτική της απαγγελίας του μάντρα ΟΜ. Μετά την πρακτική, πραγματοποιήθηκε ένας κύκλος ανατροφοδότησης με τους συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την εμπειρία τους.

Οι ασκούμενοι είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μία πλήρη πρακτική γιόγκα και να κατανοήσουν τη μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο (ενίσχυση, τέντωμα, ισορροπία, υποστήριξη, αναπνοή, αναδίπλωση, χαλάρωση). Σε ψυχοδυναμικό επίπεδο, οι ασκούμενοι είχαν την ευκαιρία να ενεργοποιήσουν το 4ο και το 5ο ενεργειακά κέντρα, το Anahat τσάκρα – το τσάκρα της καρδιάς και της αγάπης, και το Vishudha τσάκρα, το κέντρο της έκφρασης και δημιουργικότητας. Οι ασκούμενοι είχαν την ευκαιρία να συνδεθούν με τον πρώτο παγκόσμιο ήχο της δημιουργίας, OM, να αναγνωρίσουν το θείο μέσα τους και γύρω τους, με τη μορφή του ήχου.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κο Ανδρέα Προβελλέγγιο, ιδιοκτήτη του Yoga and Budo (Arts and Evolution) Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 1, για τη χορηγία του εξοπλισμού. Ο κος Προβελέγγιος είναι ένας από τους πρώτους υποστηρικτές της προσπάθειάς μας. Παρακαλώ αφιερώστε λίγο χρόνο για να επισκεφθείτε το Yoga and Budo (Arts and Evolution) στον ακόλουθο σύνδεσμο: www.yogabudo.com

Το σεμινάριο διεξάγετε στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης, το νέο σπίτι της «Creators of Cosmos», καθώς το Impact Hub, ως διαχειριστική αρχή μας διάλεξε να φιλοξενηθούμε στο κτήριο, καθώς θεώρησαν πως η πρόταση μας πληρούσε τα απαιτούμενα κριτήρια. Δηλαδή το πρόσωπο/περιβάλλον να βρίσκεται στο επίκεντρο της επιχειρηματικής προσπάθειας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ένα σχέδιο αειφόρου ανάπτυξης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *